Vatsalihasten erkauma

DIASTASIS RECTI

Vatsalihasten erkauma on tyypillisesti synnyttäneiden naisten ongelma, mutta erkaumaa voi olla myös esimerkiksi kehonrakentajilla tai keskivartalolihavilla miehillä. Vatsalihasten erkauma on toimintahäiriö, joka vaikuttaa koko kehon toimintoihin. Erkaumassa suorien vatsalihasten väliin jäävä jännesauma on haurastunut, venynyt ja menettänyt elastisuuttaan.

vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma

NORMAALI ILMIÖ RASKAUSAIKANA

Raskausviikolta 36 eteenpäin erkaumaa esiintyy kaikilla raskaana olevilla. Kyseessä on siis normaali ilmiö. Erkauma palautuu yleensä noin kolmessa kuukaudessa synnytyksestä. Erkauman palautuminen synnytyksen jälkeen on yksilöllistä. Onkin tärkeää olla itselleen lempeä ja antaa keholle tarpeeksi aikaa palautumiseen.

Liikuntaa voi harrastaa erkaumasta huolimatta, mutta tiettyjä liikkeitä on vielä syytä välttää. Esimerkiksi punnerrukset, leuanvedot ja suurilla kuormilla tehdyt harjoitteet on hyvä jättää pois.

Kuntosaliharjoittelussa mm. pystyasennossa tehtävät harjoitukset ovat hyviä. Ne eivät kuormita jännesaumaa liikaa. Synnytyksen jälkeen on tärkeää sisällyttää harjoitteluun myös kehonhuoltoa.

Jännesauman (linea alba) venymisen myötä vatsalihasten voimantuotto heikkenee. Tästä syystä esimerkiksi vatsarutistukset ja lankku on hyvä jättää pois raskausaikana. Keskivartalon lihaksia on suositeltavaa kuitenkin harjoitella raskausaikanakin.

Alla on muutama hyvä liike, joita voi tehdä sekä raskausaikana että synnytyksen jälkeen. Jos harjoitteun aikana esiintyy huimausta, rintakipua, kovaa päänsärkyä tai säännöllistä kivuliasta kohdun supistelua, keskeytä harjoittelu välittämästi.

Erkauman tunnusmerkkejä voivat olla vatsan pömpötys, harjanne tai kuoppa vatsassa esimerkiksi sängystä noustessa. Erkaumasta voi olla kyse myös, jos esiintyy virtsankarkailua, alaselän selittämättömiä kiputiloja, vaikeutta kannatella ryhtiä tai voimantuoton hankaluuksia.

– Pinja Waris, fysioterapeutti

Raskausajan lihasharjoittelu

Poikittaisen vatsalihaksen aktivointi

Asetu koukkuselinmakuulle. Aseta sormet alavatsalle. Jännitä kevyesti lantionpohjaa uloshengityksen aikana. Aktivoi samalla poikittaista vatsalihasta ikäänkuin lähentämällä lantion luita kohti toisiaan. Tunne kevyt jännitys sormien alla. Voit kuvitella, että lantioluiden välissä on kireä lanka, jota haluat löysätä jännittämällä kevyesti poikittaista vatsalihasta.

Toista 10 kertaa 10 sekunnin pitoja.

Tämä harjoitus aktivoi ja vahvistaa syviä vatsalihaksia.

Pallof press

Pujota kuminauha esimerkiksi ovenkahvaan ja ota siitä ote molemmilla käsillä. Seiso suorassa ja ojenna kätesi suoraksi, niin että kuminauha tulee sivulta. Lähde kiertämään vartaloa vastakkaiseen suuntaan ja palauta keskiasentoon. Polvet saavat olla pienessä koukussa.

Tee 3 × 10 kertaa / puoli.

Tämä liike vahvistaa vinoja vatsalihaksia.

Yhden käden farmarikävely

Nosta käsipaino tai kahvakuula vartalosi sivulle. Kävele 10 – 20 m ja vaihda paino toiseen käteen. Yritä pitää vartalo mahdollisimman suorana.

Tämä liike vahvistaa mm. vinoja vatsalihaksia sekä kyljen alueen lihaksia.

Me autamme!

Helsinki, Tampere

Äitiysfysioterapiassa saat ohjeita ja neuvoja raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen harjoitteluun. Fysioterapeuttinen jälkitarkastus on palvelu, jonka aikana fysioterapeutti voi tutkia erkauman tilanteen, jännesauman napakkuudet sekä lantionpohjan toiminnan. Jos erkauma ei ole palautunut itsestään, palautumista voidaan tukea yksilöllisillä harjoitteilla.

Erkauman ensisijainen hoito on aktiivinen kuntoutus, mutta joissakin hankalissa toiminnallisissa häiriöissä voidaan tarvita myös kirurgista toimenpidettä. Myös leikkauksen jälkeen aktiivinen kuntoutus on tärkeää.

Tavoitteena erkauman kuntoutuksessa on saada toimiva keskikeho, joka on kivuton, tuottaa voimia eri suuntiin sekä sietää myös arjen epäergonomisia liikesuuntia.

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä artikkelit

Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan harjoittelu raskausaikana

Lantionpohjan lihasten harjoittelu on hyvä aloittaa jo raskauden tultua ilmi. Raskausaikana kasvava kohtu painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa painetta lantionpohjaan.

vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma – Diastasis recti

Vatsalihasten erkauma on tyypillisesti synnyttäneiden naisten ongelma, mutta erkaumaa voi olla myös esimerkiksi kehonrakentajilla tai keskivartalolihavilla miehillä. Vatsalihasten erkauma on toimintahäiriö, joka vaikuttaa koko kehon toimintoihin.

aitiysfysioterapeutti

Äitiysfysioterapeutti auttaa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Äitiysfysioterapeutti on fysioterapeutti, joka auttaa raskaana olevaa ja synnyttänyttä äitiä uusien haasteiden keskellä. Pinja valmistui joulukuussa 2019 fysioterapeutiksi ja erikoistui tämän jälkeen äitiysfysioterapiaan.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu.