Vauvan fysioterapia
Vauvat kasvavat ja kehittyvät luonnostaan eri tahdissa. Vauvojen välillä voi olla huomattaviakin eroja, ja silti kehitys on normaalia.
Aina vauvan kokonaiskehitys ei kuitenkaan etene odotetusti. Kehitykseen voi liittyä viiveitä tai poikkeavuuksia:
- puolieroja
- liian korkeaa tai matalaa lihasjänteyttä
- viivettä motorisessa kehityksessä
- poikkeavaa pään muotoa
Osa edellä mainituista voi vaikuttaa epäsuotuisasti kokonaiskehitykseen. Tämän vuoksi viiveisiin ja poikkeavuuksiin on syytä puuttua varhain. Vauvan ensimmäinen vuosi on aivojen ja hermoston kehityksen vilkkainta aikaa, ja tällöin on optimaalisin ajankohta vaikuttaa hänen kokonaiskehitykseensä.
Vauvan fysioterapia on vaikuttavaa fysioterapiaa
Vauvojen kokonaiskehitystä voidaan tukea fysioterapiassa. Varhainen terapian aloittaminen on tärkeää. Fysioterapiassa mahdollistetaan vauvalle erilaisia asento- ja liikekokemuksia vauvaa kuunnellen ja hänen aloitteisiinsa reagoiden.
Vauvan fysioterapiassa ohjataan vauvan lisäksi myös hänen vanhempiaan. Vauvan omaa motivaatiota liikkumiseen ja ympäristön tutkimiseen aktivoidaan liikekokemuksilla. Vanhemmat saavat tukea ja ohjausta siinä, kuinka he voivat tukea vauvan kehittymistä oikeanlaisilla hoito- ja kantoasennoilla. Näin vauvan fysioterapia tukee paitsi vauvan motorista kehitystä myös vauvan ja vanhemman hyvää vuorovaikutussuhdetta.
Vauvojen ja lasten fysioterapiaa meillä tekee lastenfysioterapeutti Titta Nylund.